Om de e-mail op te halen of te versturen wordt er gebruik gemaakt van e-mailprotocollen, oftewel afspraken over de manier van werken. Tijdens het instellen van een e-mailadres (mailbox) moet je kiezen wat je wil gebruiken.

E-mail ophalen

Voor het ophalen van je e-mail kan je kiezen uit twee protocollen: IMAP of POP3.

IMAP

Wanneer je voor IMAP (Internet Message Access Protocol) kiest dan blijft de e-mail bewaard op de server. Je kunt je e-mail dus op meerdere apparaten instellen en zowel de e-mail als de mappen worden gesynchroniseerd. Zo kan je zowel op je thuis computer als op je smartphone makkelijk de e-mail lezen.

Wij raden IMAP aan in de meeste gevallen. Weet je niet zeker wat je moet gebruiken? Begin dan met IMAP.

Voor het instellen van IMAP maak je gebruik van de mailpoort: 143.

POP3

Kies je voor POP3 (Post Office Protocol) dan worden alle e-mailberichten gedownload van de e-mailserver naar je apparaat. Hierdoor blijft er geen e-mail bewaard op de e-mailserver. Heb je dan bijvoorbeeld je e-mail opgehaald via je thuis computer dan kan je deze niet meer zien op je smartphone.

Wij raden POP3 in de meeste gevallen niet aan.

Voor het instellen van POP3 maak je gebruik van de mailpoort: 110.

E-mail versturen

Voor het versturen van de e-mail wordt er bijna altijd gebruik gemaakt van hetzelfde protocol: SMTP (Simple Mail Transfer Protocol). Dat is dus een simpele keuze.

Voor het instellen van SMTP maak je gebruik van server mail.uwdomeinnaam.nl (vervang uwdomeinnaam.nl voor uw eigen domeinnaam) en de mailpoort: 587. Poort 465 wordt ook gebruikt voor met behulp van SSL beveiligde verbindingen. Hiervoor heb je wel een geldig certificaat nodig.
Belangrijk is dat de uitgaande server authenticatie vereist. vaak kan je aangeven dat dezelfde gegevens gebruikt moeten worden als voor de inkomende server.