Nadat u ingelogd bent bij DirectAdmin krijgt u het 'Home' scherm te zien. Als u meerdere domeinen heeft staan moet u eerst op het domein klikken dat u wilt beheren.

Standaard wordt SpamAssassin gebruikt om mails te filteren op spam, dit is een anti-spam oplossing die gratis wordt aangeboden. U kunt SpamAssassin configureren via DirectAdmin.

Stap 1. Onder het kopje 'E-mail Management' klikt u op de link 'Spamassassin Setup'.

Stap 2. Kies nu de gewenste instellingen:

• Where do you want the spam to go?

Kies hier wat er moet gebeuren met de spam.

Inbox (don't block it): Hiermee zet u feitelijk de spamfilter uit doordat alles gewoon in de inbox wordt geplaatst.

Redirect it to the catch-all spam folder in your main imap account: Hiermee wordt de spam gestuurd naar een speciaal aangemaakte folder. Via uw mail programma kunt u dit niet zomaar inzien.

Send the spam to the user's spam folder: Bij deze optie wordt de spam gestuurd naar de gebruiker's spam folder. Deze komt dan terecht in de spam folder die ook bij uw mail programma aanwezig is zoals in Outlook.

Delete the spam: Alle mail gemarkeerd als spam wordt meteen verwijderd. Kijk uit voor false-positives die heel soms voorkomen.

• What score threshold do you wish to use?

Hoe lager het getal is dat hier ingesteld staat hoe strenger de filter zal zijn. U kunt hier mee experimenteren om te kijken wat het beste werkt. 5 staat standaard ingesteld

• Would you like to delete high scoring spam?

Hier kunt u opgeven of spam met hoge waarde meteen wordt verwijderd. De tweede optie verwijderd niets en houdt zich aan de waarde van het vorige onderdeel.

• Do you wish to rewrite the subject of a spam email?

Bij de eerste optie kunt u het onderwerp van mail dat als spam wordt gemarkeerd laten veranderen naar iets dat u opgeeft. De tweede optie laat het origineel staan.

• How should the spam be delivered?

Hier kunt u aangeven of spam als bijlage verstuurd moet worden, door spam als bijlage te versturen wordt gevaarlijke code niet uitgevoerd totdat het bericht open wordt gemaakt.

• Email Blacklist/Whitelist

E-mailadressen kunt u handmatig opgeven zodat deze geblokkeerd worden (Blacklist) of altijd toegestaan ongeacht de inhoud (Whitelist).

Nadat u tevreden bent met alle wijzigingen moet u op 'Save' klikken om deze te bewaren. Ook kunt u het automatische leerproces van SpamAssassin resetten door op 'Delete Bayes Data'  te klikken.